Boomstronk verwijderen

Wanneer u een boom uit uw tuin of van uw terrein laat verwijderen, blijft er een boomstronk achter. Er zijn verschillende manieren om een stronk te verwijderen. Dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Op deze pagina leggen wij uit wat de beste manier is om de boomstronk te verwijderen en wat u vooral niet moet doen. Ook wordt er uiteengezet aan welke kosten u moet denken wanneer u de boomstronk gaat verwijderen.

Methoden om een boomstronk te verwijderen

De stronk van de verwijderde boom of struik kan op een aantal manieren verwijderd worden. Er zijn maar twee manieren welke echt werken, uitgraven of verwijderen met een stobbenfrees. Toch raden wij uitgraven sterk af.

Uitgraven

Wanneer u een boomstronk wilt uitgraven, zult u om de gehele boomstronk heen moeten graven. Ook zult u alle wortels moeten uitgraven en losmaken. Tevens zult u in veel gevallen onder de boomstronk moeten graven om de penwortel te verwijderen. Dit is een proces waar u meerdere dagen mee bezig kunt zijn. Als u in staat bent geweest de boomstronk los te krijgen, zal u deze uit de grond moeten halen en afvoeren. Hiermee laat u een krater in uw tuin achter.

Half uitgegraven stronk
Een stronk uitgraven is zeer veel werk

Stobbenfrees

Een andere manier is het inzetten van een stobbenfrees. Een stobbenfrees heeft een wiel met beitels welke de boomstronk versnipperd. Wanneer een stobbenfrees wordt ingezet, hoeft er niet om de boomstronk heen gegraven te worden, heeft u niks om af te voeren en houd u geen krater over. De overgebleven pulp zal zich namelijk met de grond mengen tijdens het verwijderen waarna deze zal verteren.

Onze stobbenfrees

Wanneer u een stobbenfrees wilt gebruiken, heeft u twee opties. U kunt een stobbenfrees huren en de stronk zelf verwijderen, of u kunt een professional inhuren en de stronk vakkundig laten verwijderen.

Wanneer u een stobbenfrees gaat huren, krijgt u een handfrees te huur. Dit zijn apparaten welke veel langzamer zijn dan onze professionele stobbenfrees. Daarnaast kost een handfrees veel inspanning en kan u door het raken van een hard deel in de stronk een terugslag van de frees ervaren.

Een ander groot nadeel is de freesdiepte. Handfrezen werken maar tot 20cm onder het maaiveld. Wanneer hier gras over gezaaid word, zal er een plek ontstaan in het gras door het sneller opdrogen van de grond. Ook wanneer er stenen / tegels gelegd gaan worden is dit niet diep genoeg. Een deel van de stronk zit namelijk nog in de grond. Wanneer de boomstronk gaat rotten, zal de grond gaan zakken en daarmee ook uw stenen / tegels. Een professionele stobbenfrees zoals hierboven afgebeeld is in staat om tot 50cm onder het maaiveld de stronk te verwijderen. Hiermee is de gehele stronk verwijdert.

Kosten

Een stobbenfrees brengt natuurlijk kosten met zich mee. Een stobbenfrees huren is vaak duurder dan de benoemde huurprijs. De prijs is namelijk vaak exclusief BTW, verplichte verzekeringen, beitelslijpkosten, brandstofkosten, etc.

Wij zetten in op de scherpste prijzen welke concurreren met huurprijzen. Wij baseren onze prijs op het aantal stonken, de diameter, de ligging van de stronken, etc. Het is dan ook onmogelijk om hier een bedrag te benoemen. Als u wilt weten wat het kost om boomstronken bij u te verwijderen, kunt u een offerte bij ons aanvragen, dit kan via onze website of simpel via WhatsApp. Wij reken geen voorrijkosten en hebben ook geen verborgen kosten.

Manieren om een boomstronk niet te verwijderen

Online kunt u een hoop informatie vinden hoe u een boomstronk uit uw tuin of van uw terrein kunt verwijderen. Hier zitten echter een hoop opties tussen welke simpelweg niet werken en soms ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid en de natuur zijn.

Chemisch

Volgens velen kan een stronk chemisch verwijdert worden, bijvoorbeeld met de onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Roundup werkt omdat de plant het middel opneemt waarna de stofwisselingsroute in de plant geblokkeerd wordt. Dit zal dus niet bijdragen aan het versneld wegrotten van uw stronk.

Andere mensen beweren dat in de boomstronk een gat geboord moet worden waar babypoeder ingedaan wordt en de natuur vanzelf de stronk laat verdwijnen. Ook zouden middelen zoals benzine, zoutzuur, diesel en keukenzout helpen. Laten we er duidelijk over zijn, deze middelen helpen niet!

Naast het niet werken van bovengenoemde middelen, zijn deze chemicali├źn ook nog eens slecht voor uw gezondheid en het milieu.

Uitbranden

Een andere zogenaamde manier is het uitbranden van de boomstronk. In de boomstronk worden gaten geboord welke met benzine of diesel gevuld worden. De boomstronk wordt daarna in brand gestoken.

Wij hebben door de jaren bij verschillende klanten een of meerdere boomstronk(en) verwijderd waar bij men geprobeerd heeft de stronk uit te branden. Alle klanten hadden eenzelfde verhaal. Men heeft enorm veel diesel of benzine moeten gebruiken en er was bijna geen resultaat, de boomstronk brand niet weg. Ook waren de nabijgelegen dikke wortels nog geheel intact. Het resulteerde dus alleen maar in milieuvervuiling en ergernis.

Wegrotten

Een andere manier is de boomstronk natuurlijk weg laten rotten. Dit zou volgens sommigen versneld kunnen worden door met een kettingzaag of reciprozaag sneden in de boomstronk te maken. Dit is een proces wat zeer lang zal duren. Na 10 jaar kan de stronk er nog steeds staan.